Introductie

Noel Brennan heeft een retrospectief onderzoek uitgevoerd onder meer dan 700 dragers met vragen over comfort in silicone hydrogels.1 Proefpersonen droegen een aantal lenzen voor een maand en comfortverschillen tussen materialen werden gemeten. Materiaaleigenschappen van siliconen hydrogels werden gecorreleerd met comfortgegevens, om te identificeren of er verbanden tussen bestaan.

 

 

Professor Noel Brennan spreekt over zijn onderzoek naar contactlenscomfort.

Resultaten

Er werd geen verband gevonden tussen Dk/t en comfort.2 Het is reeds aangetoond dat Dk/t niet een relevante maatregel is wanneer onderscheid wordt gemaakt tussen siliconen hydrogel lenzen in termen van zuurstofprestaties. Dit onderzoek toont aan dat Dk/t ook geen invloed heeft op comfort. In feite concludeert Noel Brennan dat een siliconen hydrogel lens moet worden geselecteerd op andere criteria dan Dk/t.2

Er werd een relatie gevonden tussen modulus en comfort.2 Dit wordt weergegeven in de grafiek. In het algemeen, hoe lager de absolute waarde van de modulus is, hoe beter het comfort. Dit vertelt ons dat in het algemeen aanbevolen lenzen met een lagere modulus comfortabeler voor de drager zouden moeten zijn.

De sterkste correlatie is tussen de gladheid van het oppervlak (frictiecoëfficiënt) en comfort.2 Een lens met een gladder oppervlakte leidt tot meer comfort. Professor Brennan eindigt met zijn overtuiging dat de meest kenmerkende eigenschap voor lenscomfort de oppervlakte-afwerking is.2

Hoewel er veel theorieën over de oorzaken van verminderd comfort zijn, helpt deze bevinding om de mogelijke oorzaak ervan beter te begrijpen. Men is van mening dat de relatie tussen het palpebrale conjunctivale ooglidoppervlak en het contactlensoppervlak tot ongemak leidt.2 De pathologie die is gekoppeld hieraan is lid wiper epithelopathy en er is een sterke associatie tussen staining van dit gebied en verminderd comfort gebleken.3

 

Results from Professor Noel Brennan's comfort studies

 

Professor Noel Brennan spreekt over zijn resultaten.

 

1. Brennan N.  Contact lens based correlates of soft lens wearing comfort, Optom Vis Sci 2009; 86: E-abstract 90957.

2. Sulley, A. The best CL for my patient. Optician, March 2011; 30-34.
3. Korb, D et al. Lid-Wiper Epitheliopathy and Dry-Eye Symptoms in Contact Lens Wearers. CLAO. October 2002; 28:4 211-216.

 

 

Conclusies

Silicone hydrogel materialen hebben het probleem opgelost om voldoende zuurstof naar het hoornvlies te brengen; lens geïnduceerde hypoxische veranderingen behoren tot het verleden.

DK/t is niet langer een relevante maatstaf in het onderscheiden tussen siliconen hydrogel materialen zowel in termen van hun prestaties in zuurstof en als in hun comfort. Alle silicone hydrogels hebben een hoge oxygen flux en alle momenteel beschikbare lenzen hebben een 100% oxygen consumption (zuurstofverbruik van de cornea).

Comfort is gerelateerd aan de modulus en de gladheid van het oppervlak van de contactlens. De laatste heeft het sterkste verband, maar verbeterd comfort wordt gezien bij zowel materialen met een lagere modulus als bij materialen met een lagere frictiecoëfficiënt.

Het bereiken van een evenwicht tussen de eigenschappen van silicone hydrogels is het belangrijkste doel voor het leveren van gezondheid en geeft vooral voordelen voor de drager op het gebied van comfort. Een zorgvuldige afweging van de balans tussen modulus en frictiecoëfficiënt (gladheid) moet helpen om meer comfortabele contactlenzen voor lensdragers aan te bevelen.