Geschiedenis
Silicone hydrogels werden geïntroduceerd in 1999. Dit betekende een doorbraak in de technologie op het gebied van zuurstofdoorlaatbaarheid. In een traditionele hydrogel lens lost zuurstof op in het water in de lens en kan zo naar de cornea. Water zelf heeft een Dk van 80, en als zodanig is er een grens aan de zuurstofdoorlaatbaarheid van dit materiaal. Een typische hydrogel lens met 58% watergehalte heeft een Dk/t van 25,5 x 10-9.
Silicone hydrogels laten zuurstof door het silicone materiaal naar het oog in plaats van enkel via het vocht dat onderdeel uitmaakt van de lens. Dit resulteert in veel hogere niveaus van zuurstoftransmissie. Ze voldoen aan de minimumcriteria Dk/t voor het overdag dragen van lenzen zonder oedeem. Dat criterium reikt van 24 x 10-9 tot 35 x 10-9 1,2. Daarom behoren vele hypoxische veranderingen die werden gezien bij het dragen van hydrogels zoals neovascularisatie, corneale microcysten, corneaal oedeem en limbale hyperaemia tot het verleden bij het dragen van silicone hydrogels.3,4
Doordat onze kennis over zuurstoftoevoer naar het hoornvlies is geëvolueerd, wordt het steeds meer en meer erkend dat Dk/t niet meer de beste manier is om de zuurstofleveringprestaties van siliconen hydrogels te vergelijken. Het beschrijft wel de hoeveelheid zuurstof die door een contactlens gaat in laboratoriumomstandigheden, maar bootst de situatie op het oog niet na. Een beter begrip van alternatieve zuurstofmetingen zoals zuurstofflux en zuurstofverbruik laat zien dat in deze zeer doorlaatbare materialen, een verdubbeling van de Dk/t niet leidt tot een verdubbeling van de levering van zuurstof aan het oog.
Ondanks de vooruitgang in de zuurstoftoevoer bleven er echter uitdagingen bestaan met de vroege silicone hydrogels wat betreft hun geschiktheid voor comfortabel dagelijks gebruik. Hun intrinsiek hogere modulus hebben het potentieel om te leiden tot mechanische complicaties zoals superieure epitheliale boogvormige laesies (SEAL) en contactlens geïnduceerde papillaire conjunctivitis (CLIPC).5
Mechanisch geïnduceerde complicaties van eerste generatie silicone hydrogels: superieure epitheliale boogvormige laesie (SEAL) en contactlens geïnduceerde papillaire conjunctivitis (CLIPC).
Aandacht voor materiaalontwikkeling en contactlensselectie heeft zich nu verplaatst tot het verzekeren van de juiste balans van materiaaleigenschappen om zo comfort en voordelen voor de gezondheid voor de drager te kunnen bieden. Deze gedeelte behandelt de huidige ideeën en nieuwe onderzoeksresultaten op dit belangrijke gebied.
1. Holden, BA and Mertz, GW. Critical oxygen levels to avoid corneal edema for daily and extended wear contact lenses. Invest Ophthalmol Vis Sci. October 1984; 25:10 1161-1167.
2. Harvitt DM and Bonnano J. Re-Evaluation of the Oxygen Diffusion Model for Predicting Minimum Contact Lens Dk/t Values Needed to Avoid Corneal Anoxia. Optom Vis Sci. 1999; 76:10 712-719.
3. Fonn D et al. The ocular response to extended wear of a high Dk silicone hydrogel contact lens. Clin Exp Optom. 2002; 85;3 176-182.
4. Dumbleton KA et al. Vascular Response to Extended Wear of Hydrogel Lenses with High and Low Oxygen Permeability. Optom Vis Sci. 2001; 78:3 147-151.
5. Dumbleton KA. Non-inflammatory Silicone Hydrogel Contact Lens Complications. Eye & CL. 2003; 29:1 S186-189.
Ontwikkeling
Sinds 1999 zijn er vele belangrijke ontwikkelingen in de silicone hydrogel technologie. Siliconen materiaal is hydrofoob; de eerste lenzen maakten gebruik van een secundair proces om het lensoppervlak bevochtigbaar te maken. In 2004 werd ACUVUE® ADVANCE ® gelanceerd. Dit en alle daaropvolgende ACUVUE® silicone hydrogel producten gebruiken de gepatenteerde HYDRACLEAR® technologie waarbij tijdens het productieproces permanent een bevochtigingsmiddel in het materiaal gesloten wordt om zo bevochtigbare, soepele en comfortabele contactlenzen te vervaardigen.1,2
Silicone hydrogel lenzen zijn nu veelvuldig beschikbaar en geschikt voor de meeste dragers. Lenzen zijn niet alleen beschikbaar voor sferische correctie, maar ook voor astigmatisme en presbyopie. In 2008 werd de allereerste silicone hydrogel daglens ter wereld geïntroduceerd: 1·DAY ACUVUE® TruEye®.
1. Young G, Riley C, Chalmers R & Hunt C. Hydrogel Lens Comfort in Challenging Environments and the Effect of Refitting with Silicone Hydrogel Lenses. Optom Vis Sci (2007); 84(4):302-308.
2. Riley C, Young G & Chalmers R. Prevalence ocular surface symptoms, signs and uncomfortable hours wear in contact lens wearers: the effects refitting with DW silicone hydrogel contact lenses. Eye and Contact Lens (2006); 32 (6): 281-286.
Drop out
Zelfs met de introductie van siliconen hydrogel contactlenzen zijn de meest genoemde redenen voor het stoppen met dragen van contactlenzen droogte en verminderd comfort.3,4 Een ideale contactlens zou geen verandering moeten geven in comfort gedurende de dag in vergelijking met het natuurlijke oog. In een ideale situatie zou de drager zich niet bewust moeten zijn van de sensatie van het dragen van de lens. Twee silicone hydrogel materialen hebben laten zien, dat ze op het gebied van comfort net zo voelen als het blote oog5 en achter een computer het gevoel te geven dat er geen lens in het oog zit.6
Het is echter waar dat niet alle silicone hydrogels hetzelfde zijn: ze zijn anders vervaardigd; ze hebben verschillende hoeveelheden van siliconen en water en ze hebben verschillende eigenschappen van het materiaal zoals bevochtigbaarheid en gladheid. Door beter inzicht inhet evenwicht en hoe eigenschappen van comfort elkaar beïnvloeden kunnen we verschillende silicone hydrogel contactlenzen onderscheiden en zorgen dat de meest geschikte opties worden aanbevolen voor de lensdrager.
1. Incidence study UK, Albermarle Market Research, June 2010.
2. 2004 Contact Lens Drop Out Study, 2005 Synovate Consumer Research.
3. Young G, Veys J, Coleman S. A multicentre study of lapsed contact lens wearers. Optom Physiol Opt 2002; 22:516-527.
4. TNS Visiontrak panel data UK 2007.
5. Morgan PB, et al. Ocular physiology and comfort in neophyte subjects fitted with daily disposable silicone hydrogel contact lenses. Contact Lens Anterior Eye (2012), http://dx.doi.org/10.1016/j.clae.2012.12.001
6. JJVC data on file 2008.
Gebruik
Op dit moment dragen meer dan 3,6 miljoen mensen of 7% van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk contactlenzen en dit vertegenwoordigt ongeveer 10,5% van de visusgecorrigeerde bevolking.1 Daarvan zijn 42% silicone hydrogels.2 Dit aantal groeit en een steekproef bij optometristen en contactlensspecialisten in de praktijk laat zien dat silicone hydrogels bijna de helft van de keren worden voorgeschreven voor sferische lensdragers en bij 44% van de astigmatische lensdragers.2,3 Dit is wellicht een weerspiegeling van zowel de voorkeur van de optometrist of contactlensspecialist voor het aanpassen van deze gezondere materialen, alsmede de beschikbaarheid van technologie die zorgt voor meer comfort en een ruimere keuze die de visuele correctie voor dragers verbeterd.
Het type gedragen contactlens in het Verenigd Koninkrijk in percentage dragers:
1. ACLM UK market sell out data 2010.
2. GFK sell out unit sales data (June 2010 – May 2011) for retail and internet: SiH and Hydrogel lens volumes by modality.
3. GFK fitting audit Q2 2010-Q1 2011.