Modulus

De eigenschappen van modulus of "stijfheid" is niet iets waar we over nadachten bij hydrogel lenzen. Het is relevant voor silicone hydrogels, omdat de toevoeging van siliconen vaak resulteert in een lager waterpercentage in de lens; de combinatie en het evenwicht tussen siliconen en water leiden ertoe dat siliconen hydrogel lenzen over het algemeen een hogere modulus hebben dan hydrogel materialen.

Elasticiteitsmodulus is een maat voor hoe een materiaal zal vervormen en uitrekken wanneer het onder druk wordt gezet. De Elasticiteit of Youngs modulus (E) wordt beschreven als het vermogen van een lensmateriaal om aan te sluiten aan het oogoppervlak en vervorming onder druk te weerstaan.

E=stress/strain

Klinisch is de elasticiteitsmodulus natuurlijk relevant. Een lens met een te lage modulus zou moeilijker te hanteren zijn voor de drager en onvoldoende beweging geven tijdens het knipperen, wat leidt tot een slechte traanuitwisseling. Echter, een te hoge modulus kan leiden tot mechanisch geïnduceerde pathologie zoals SEALs en CLIPC.

 

Superior epithelial acurate lesion (SEAL)

Mechanisch geïnduceerde complicaties door een hoge elasticiteitsmodulus bij silicone hydrogels: superieure epitheliale boogvormige laesie (SEAL) en contactlens geïnduceerde papillaire conjunctivitis (CLIPC).

Lees hier verder om te zien hoe deze eigenschappen comfort beïnvloeden

 

Measuring the modulus of elasticity of a contact lensThis content is not currently available for your device.

 

 

 

Dr. Lenora Copper legt de methodologie uit die wordt gebruikt voor het meten van de modulus

 

Graph of moduli of different contact lenses measured using the methodology described above

 

 

Frictiecoëfficiënt

De frictiecoëfficiënt verwijst naar de gladheid van het oppervlak van de contactlens. Een lagere frictie coëfficiënt geeft lenzen een zijdezacht, glad gevoel. Het is kwantitatief gemeten via microtribometry. De opstelling is ontworpen om in vivo (op het oog) ooglid interacties na te bootsen.

De video toont het proces van het verkrijgen van de meting. De contactlens wordt geplaatst op een stevige ondergrond. De lens en tip, die worden gebruikt voor de meting, worden ondergedompeld in een oplossing die de samenstelling van tranen simuleert en mucin wordt aangebracht op de tip. Een gecontroleerde druk wordt toegepast op de contactlens en de tip wordt vervolgens van links naar rechts verplaatst. Dit wordt herhaald met een hogere druk waardoor meer weerstand zal worden gevonden. Voor vergelijkbare resultaten meet een onafhankelijk laboratorium lenzen van alle fabrikanten op dezelfde manier op hetzelfde moment. De resultaten worden weergegeven in de grafiek.

De frictiecoëfficiënt is een belangrijke eigenschap van een contactlens die sterk met lenscomfort correleert.

Lees hier om te zien hoe deze eigenschap comfort beïnvloedt

Schematische weergave van de meting van de frictiecoëfficiënt.

 

Dr. Lenora Copper spreekt over hoe de techniek wordt uitgevoerd 

 

Graph showing the coefficients of friction for different contact lenses using the methodology described above

 

Bevochtigbaarheid

De mate van bevochtiging wordt bepaald door een evenwicht tussen adhesieve en cohesieve krachten op het lensoppervlak. Contactlenzen die goed bevochtigbaar zijn, hebben een goede bedekking door de traanfilm, een vlot herstel van de traanlaag na het knipperen en een goede gezichtsscherpte.

Bevochtigbaarheid wordt bepaald door het meten van de contacthoek; Hoe kleiner de contacthoek, hoe groter de bevochtbaarheid.1 Contacthoeken kunnen worden geclassificeerd als dynamisch of statisch, toenemend of terugwijkend.2 Er zijn een aantal methoden die kunnen worden gebruikt om de contacthoek te bepalen: Wilhelmy plate, captive bubble en sessile drop.

Welke methode ook wordt gebruikt, vergelijkingen tussen materialen kunnen alleen worden gemaakt als dezelfde methode voor allemaal wordt gebruikt. Zelfs dan, zijn er belangrijke vragen over het verband tussen in vitro en in vivo bevochtigbaarheid. Dit heeft ertoe geleid dat sommige onderzoekers andere technieken gebruiken om te kijken naar bevochtigbaarheid. Koh et al. onderzocht de visuele prestaties in termen van optische kwaliteit en traanlaagstabiliteit om de impact van bevochtigbaarheid op de drager te begrijpen. Zij vonden dat de traanlaag en visus stabieler is tussen het knipperen bij een lens met een ingebouwd bevochtigingsmiddel in vergelijking met een lens die dit niet had.3

Surface wettability between blinks
Aberrometrie afbeeldingen tonen meer stabiele visuele resultaten toegeschreven aan betere bevochtigbaarheid met een ingebouwd bevochtigingsmiddel3

 

 

Dr Lenora Copper spreekt hoe bevochtigbaarheid kan worden gemeten.

 

1. Menzies KL & Jones L. Optom Vis Sci. 2010;87:387-399.
2. Tonge S et al. Current Eye Research. 2001;23:51-59.
3. S Koh et al. Senofilcon A lens provided optical quality with fewer fluctuations and better stability than etaficon A lens in symptomatic SCL wearers. A novel method for assessing impact of surface wetting and optical quality of contact lenses. BCLA Poster 2010.

Learning feed logo

Gerelateerde eLearning

Klik hier om alle cursussen te zien