×

Warning message

Could not find a Solr index corresponding to your website and environment. Your subscription contains these indexes: CLQV-157005.test.visioncarenl, CLQV-157005.test.visioncareme_en, CLQV-157005.dev.visioncarefr, CLQV-157005.test.visioncareemea, CLQV-157005.test.visioncaretr, CLQV-157005.dev.visioncareat. To fix this problem, please read our documentation.

Overzicht

Zelfs als uw klanten altijd hun zonnebril dragen buitenshuis, krijgen ze wellicht niet de optimale oogbescherming die gedurende het jaar nodig is. Veel standaard zonnebrillen bieden een bepaalde mate UV-bescherming, maar straling kan ook vanaf de zijkant komen en zo het oog bereiken.

 

UV-beschermende contactlenzen

Goed passende zachte contactlenzen bedekken het hele hoornvlies en de limbus. Het toevoegen van UV-bescherming in een zachte lens helpt zowel dit gebied te beschermen als de binnenkant van het oog. In tegenstelling tot sommige standaard zonnebrillen zijn ze ook effectief in het beschermen tegen het Peripheral Light-Focussing (PLF) effect.

 

Alle ACUVUE® contactlenzen bieden UV-bescherming.

This webpage requires Flash Player 9 or later and JavaScript enabled. Click here to download the Flash Player.

UV-blocking This content is not currently available for your device.

ACUVUE® is het enige grote merk dat meer dan 98% UV-B en 85% UV-A straling blokkeert.

 

Contactlensdragers zien de waarde in van UV-beschermende contactlenzen

Onderzoek wijst uit dat 65% van de lensdragers bezorgd is over het beschermen van hun ogen tegen UV-straling en 55% zou meer betalen voor contactlenzen met bescherming tegen deze straling.2

85% van de ouders van tieners gaven aan in een onderzoek dat UV-bescherming belangrijk of zeer belangrijk is bij het bepalen welke contactlenzen hun kinderen zouden moeten dragen.

* Alle ACUVUE® Contactlenzen zijn voorzien van een Klasse 1 of Klasse 2 UV-filter om bescherming te bieden tegen schadelijke UV-straling die het hoornvlies en het oog binnendringt. WAARSCHUWING: UV-absorberende contactlenzen zijn GEEN vervanging voor beschermende UV-absorberende brillen, zoals een skibril of een zonnebril met UV blok, aangezien zij het oog en he gebied eromheen niet volledig bedekken.

UV-tranmissie gemeten met een -1.00D lens. JJVC Data on file 2012.


1. Sulley A, Sencer S, Ruston D & R Packe. UV - What your patients don't know. Optom Vis Sci 2012 E-abstract 1255448.

2. Contact lenses in paediatrics study (J Walline et al). Data on file 2007.

 

ACUVUE® contactlenzen

ACUVUE® is het enige grote merk dat meer dan 98% UV-B en 85% UV-A straling blokkeert. 

UV BLOCKING ACUVUE RANGE

1-DAY ACUVUE® TruEye®, ACUVUE® OASYS®, ACUVUE® ADVANCE®, ACUVUE® OASYS® for ASTIGMATISM, ACUVUE® ADVANCE® for ASTIGMATISM en ACUVUE® OASYS® for PRESBYOPIA contactlenzen bieden Klasse 1 UV-bescherming. Klasse 1 UV-bescherming biedt >99% UV-B en >90% UV-A bescherming.  

1-DAY ACUVUE® MOIST® en 1-DAY ACUVUE® MOIST® for ASTIGMATISM contactlenzen bieden Klasse 2 UV-bescherming. Klasse 2 UV-bescherming biedt >95% UV-B en >50% UV-A bescherming.

 

Vergelijken van UV-bescherming.

Comparing UV-blocking

* Alle ACUVUE® Contactlenzen zijn voorzien van een Klasse 1 of Klasse 2 UV-filter om bescherming te bieden tegen schadelijke UV-straling die het hoornvlies en het oog binnendringt. WAARSCHUWING: UV-absorberende contactlenzen zijn GEEN vervanging voor beschermende UV-absorberende brillen, zoals een skibril of een zonnebril met UV blok, aangezien zij het oog en he gebied eromheen niet volledig bedekken.

UV-transmissie gemeten met een -1.00D lens. JJVC Data on file 2012.

 

UV-bescherming

Vele standaard zonnebrillen bieden een zekere bescherming tegen UV-straling, maar de mate van bedekking is niet altijd compleet.1

Standaard zonnebrillen die de ogen niet geheel bedekken, voorkomen niet dat de UV-straling de ogen bereikt, omdat direct en gereflecteerd licht binnen kan komen via de zijkanten, bovenkant en onderkant van de monturen. Door de kromming van de cornea concentreert en intensiveert UV-straling dat vanaf de zijkant komt op de nasale lens en de limbus – een effect gedefinieerd als het Peripheral Light-Focussing (PLF) effect.2 Deze perifere straling kan nog schadelijker zijn dan de straling die vanaf de voorkant binnen komt.

De intensiteit van licht dat langs het montuur de ogen bereikt, is 22 keer sterker bij de nasale limbus en acht keer sterker bij de nasale lens cortex; de meest voorkomende locaties voor pterygium en corticaal cataract.

 

UV-bescherming met contactlenzen

UV Blocking Table

Zoals gezien kan worden in deze grafiek, biedt een  piloten-stijl zonnebril zonder UV-beschermende contactlenzen weinig bescherming ten opzichte van de UV-beschermende contactlenzen.

UV-beschermende contactlenzen bieden extra oculaire bescherming tegen de transmissie van UV-straling, in vergelijking met contactlenzen die deze bescherming niet bieden:3,4

  • Omdat UV-beschermende contactlenzen het gehele hoornvlies en limbus bedekken, zijn ze effectief in het beschermen tegen straling die vanaf een oppervlak naar boven wordt gereflecteerd en tegen straling vanuit de periferie. UV-beschermende contactlenzen helpen te beschermen tegen de transmissie van UV-straling naar het hoornvlies en de binnenkant van het oog.
  • UV-beschermende contactlenzen bieden bescherming tegen UV-straling gedurende de dag, zonder dat de drager erover na moet denken om ze te dragen*

 

Onderzoek naar het UV-beschermende effect van contactlenzen

Een anatomisch correct oogmodel werd toegerust met UV-A en UV-B sensoren bij de nasale limbus en werd blootgesteld aan zonlicht in drie verschillende omgevingen: in de stad, de bergen en op het strand. De intensiteit van UV-A straling bij de nasale limbus was gelijk in alle drie de omgevingen zonder zonnebril, met zonnebril of met niet UV-beschermende lenzen. UV-beschermde contactlenzen daarentegen hadden een significant blokkerend effect op UV-straling in alle drie de omgevingen.

 Alle ACUVUE® Contactlenzen zijn voorzien van een Klasse 1 of Klasse 2 UV-filter om bescherming te bieden tegen schadelijke UV-straling die het hoornvlies en het oog binnendringt. WAARSCHUWING: UV-absorberende contactlenzen zijn GEEN vervanging voor beschermende UV-absorberende brillen, zoals een skibril of een zonnebril met UV blok, aangezien zij het oog en he gebied eromheen niet volledig bedekken.

 

 

1. Sliney DH. Photoprotection of the eye — UV radiation and sunglasses. J Photochem Photobiol B. 2001;64:66–75.

2. Kwok LS, Daszynski DC, Kuznetsov VA, Pham T, Ho A, Coroneo MT. Peripheral light-focussing as a potential mechanism for phakic dysphotopsia and lens phototoxicity. Ophthalmic Physiol Opt 2004;24(2):119-29.
3. Chandler H. UV absorption by contact lenses and the significance on the ocular anterior segment. Eye & Contact Lens 2011;37:4 259-266.

4. Chalam KV, Khetpal V, Rusovici R et al. A review: role of ultraviolet radiation in age-related macular degeneration. Eye & Contact Lens 2011;37:4 225-232.